Camp de Cervià de Les Garrigues i Secció de Crèdit, SCCL
Data de fundació: 1914
Nom del president: Enric Dalmau Carré
Núm. de socis: 480
Què destaqueu dels vostres inicis com a Cooperativa?
Al cor de la comarca de Les Garrigues, trobem la vila de Cervià, la seva economia, bàsicament rural, se sustenta amb el conreu de l’olivera. L’oliva arbequina, la més estesa a Cervià, dóna un oli de gran prestigi i qualitat reconegut mundialment per les seves característiques.
En aquest entorn va néixer, l’any 1914, el Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Cervià. Quinze fundadors signaren l’acta constitucional d’aquella petita però, al mateix temps, futura gran revolució del poble. Foren un total de 40 socis els que iniciaren aquell projecte.
La bona producció i les altes quotes en les liquidacions d’aquella campanya varen provocar una allau de socis i la corresponent ampliació de la fàbrica.
Un cop passada la guerra civil, la cooperativa va reprendre molt lentament la seva activitat, la guerra es va endur també l’esperit cooperativista que l’havia creat i mantingut.
Els anys 60 s’iniciaren amb la renovació de la maquinària que va permetre alleugerir les despeses de personal. Tot i així, la mòlta encara es va fer amb molins de pedra fins al 1989.
L’augment de producció, la qualitat de l’oli i l’alliberament dels preus van fer ressorgir la cooperativa, que ja comptava amb més de 200 socis.
A finals dels anys 80 la cooperativa de Cervià es fusionà amb la cooperativa de Vallclara i la cooperativa d’El Vilosell, integrant els socis de les mateixes.
L’etapa contemporània de la cooperativa Camp de Cervià, iniciada els anys 80 i 90, va anar marcada per renovacions en la maquinària, creació i pertinença a la DOP Les Garrigues i canvis en l’etiquetatge i la imatge corporativa del producte envasat.
Què destaqueu ara en l’actualitat?
En els darrers anys la cooperativa Camp de Cervià ha crescut considerablement, tant en nombre de socis, com en clients i, per tant, ha anat augmentant any rere any en vendes.
També hem continuat millorant les nostres instal·lacions, adequant-les a les necessitats del dia a dia, com la maquinària de recepció i neteja del fruit, la bodega amb dipòsits d’acer inoxidable per una millor conservació del nostre preuat oli i renovant l’agrobotiga, oferint-hi productes cooperatius i artesans de gran qualitat.
La informació és una font important, la qual utilitzem constantment, informant-nos de les últimes novetats dins el nostre món cooperatiu gràcies a la FCAC, de la qual en som cooperativa federada, formant els nostres treballadors com a mestres d’almàssera, realitzant cursos avançats de tast d’olis per catalogar tots i cada un dels olis produïts, així com, la contractació del servei d’assessorament per la millora de la qualitat dels olis mitjançant l’IRTA, des de fa més de 6 anys.
En resum, intentem sempre estar a l’avantguarda dins les nostres pròpies possibilitats.
Quina visió de futur teniu? Com us agradaria veure-us?
La cooperativa Camp de Cervià és l’única indústria gran al poble, per tant, és el principal motor empresarial i econòmic del municipi.
Actualment estem davant d’una oportunitat excepcional, poder tenir el reg de suport a les nostres terres gràcies al Canal Segarra-Garrigues. Aquesta seria una via de desenvolupament vital pel municipi i per la cooperativa.
Uns dels problemes que pateix la cooperativa és a causa del relleu generacional gairebé inexistent, problema que es podrà solucionar amb escreix quan l’aigua arribi a les nostres finques, d’aquesta manera el jovent del poble podrà veure un futur prometedor en l’agricultura i apostar-hi amb tota la seva força.
És per aquest motiu que esperem que, en un futur no gens llunyà, puguem veure com es transformen els nostres camps gràcies al pas de l’aigua i, d’aquesta manera, continuar creixent com a cooperativa en tots els àmbits possibles.