MIRADES. Passat, present i futur de la Cooperativa del Camp de Maldà - DOP les Garrigues

MIRADES. Passat, present i futur de la Cooperativa del Camp de Maldà

Cooperativa del Camp de Maldà 

Sant Pere, 7 · 25266 · Maldà · Lleida · +34 973 33 00 49 · www.cooperativademalda.es

Data de fundació: 25-08-1911

Núm. de socis: 61

Nom del president: Ramón Farré Contreras

 

Què destaqueu dels vostres inicis com a cooperativa?

Volem ara fer memòria de dos costums que s’havien desenvolupat entorn de les olives i de l’oli.

El primer d’aquests és fer la rosta. Aquest costum s’esdevenia a les nits d’hivern, quan colles de pagesos es reunien al molí d’oli, per menjar llesques de pa amb oli novell de l’espremuda dels esportins. Aquestes llesques sucades generosament amb oli nou s’anomenaven rostes: la clàssica rosta, o sia, un tros de pa amarat d’oli verge i fregit a la paella. La rosta, feta a casa no és tan bona. A frec de la perola del molí, a la vora del foc i tot mirant com llagrimegen d’oli verge els “esportins”, té un regust especial, que demana torna…. Amb aquesta gracilitat rústica torna a referir-se a aquest costum el poeta de la Segarra, pubill de Cal Capdevila de Maldà, XCVIII:

Vine al sac de les olives,
que te’n vull dona una ‘aumosta’,
i després cap al molí
‘qu’ens’ cruspirem una rosta.

L’altre costum a què volíem fer referència és al fet de fer llunes. Com apuntava fa pocs anys Josep Farré, de la veïna localitat de Sant Martí de Maldà, fer llunes consisteix ‘en robar a casa d’un mateix’. No pas diners, perquè estaven controlats i amagats, però sí els fruits del camp. Això són: ametlles, olives, ordi… sempre en petites quantitats perquè no es notés. Qui feia la lluna, se la venia i ja tenia unes quantes pessetes… Com no podia ser d’altra manera, Iglesias Guizard, que recrea en poesia i en teatre bona part del folklore d’aquestes terres, també al·ludeix a aquest costum. I ho fa amb el poema ‘Olives i llunes’:

Temps d’olives,
temps de borsa
que s’infla com vela el vent
temps d’olives, temps de lluna
que sempre va en quart creixent….

Què destaqueu ara en l’actualitat?

La seva activitat se centra en l’elaboració i venda d’oli d’arbequina verge extra.
Aquest és un producte de primera qualitat; que resulta exclusivament de la transformació de fruits del terme de Maldà i voltants. La seva elaboració segueix procediments llargament contrastats i naturals.
L’oli que produeix el nostre molí cooperatiu està emparat i certificat per la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues i és valorat com un dels millors que conformen aquest àmbit, com ho demostra l’anomenada aconseguida i l’ampli perímetre geogràfic del qual provenen els seus compradors.
L’oli elaborat al molí de la Cooperativa de Maldà s’obté de la molta de l’oliva en fred per a preservar totes i cadascuna de les propietats del fruit. El resultat és un suc de fruita, natural; un oli ric en polifenols, agents antioxidants propis de l’oliva que són molt beneficiosos per a la salut. Els controls sobre la producció certifiquen pràctiques agrícoles correctes i respectuoses amb el medi ambient.
Els mètodes de conreu aplicats pels agricultors inscrits a la DOP Les Garrigues, les condicions climàtiques de la zona, la cura en la collita de l’oliva arbequina i l’elaboració de l’oli són la principal garantia per a l’obtenció d’un oli 100% natural de gran qualitat.

En memòria de Joaquim Capdevila Capdevila, autor d’aquestes paraules.

Quan es va fundar? Guillem de Boladeres i Romà, impulsor del món cooperatiu a Catalunya i creador de les Cambres Agràries a l’estat espanyol, a partir de la fundació de la Cambra Agrícola de Maldà el 1891, fou el creador de la Cooperativa de Maldà. És la primera cooperativa que es va fundar a Lleida i l’any 2011 vam celebrar-ne el centenari.

 

Quina visió de futur teniu?

La nostra visió de futur és continuar fent oli de qualitat i expandir les nostres vendes.

Aquesta entrada va ser publicada per la DOP Les Garrigues.