MIRADES. Passat, present i futur de la Cooperativa Agrícola d’Arbeca - DOP les Garrigues

MIRADES. Passat, present i futur de la Cooperativa Agrícola d’Arbeca

Arbequina i Secció de Crèdit d’Arbeca SCCL 

Santiago Russinyol, s/n · 25140 Arbeca · Lleida · Tel. +34 973 160 000 · www.arbequina.coop

Data de fundació: 1919

Núm. de socis: 500

Nom del president: Jaume Gotsens

 

Què destaqueu dels vostres inicis com a cooperativa?

L’Origen de la fundació del Sindicat Agrícola l’Oliva Arbequina cal cercar-lo a principis del segle XX quan els 10 antics molins d’oli, propietat de particulars, que funcionaven a la vila amb velles premses de fusta, van quedar arraconats per inútils en aparèixer les premses hidràuliques mogudes per l’energia elèctrica.

A principis de l’any 1919 un grup de pagesos socis del Centre Unió Republicana van prendre la decisió de crear un Sindicat Cooperatiu per tal de poder molturar les seves produccions olivareres sense haver de dependre dels comerciants que proliferaven pel poble com a corredors dels nous molins que s’havien instal·lat a les Borges Blanques recentment.

Es procedí a la compra del solar, tenint en compte la seva ubicació a peu de carretera i el desnivell del terreny. S’encarregà el projecte de l’edifici a l’eminent arquitecte Cèsar Martinell per la seva reconeguda fama com a autor de diverses cooperatives vinícoles, especialment a la província de Tarragona. La maquinària per la molta es va comprar a una firma de Tortosa.

Què destaqueu ara en l’actualitat?

La creació d’un supermercat en col·laboració amb la cadena alimentària Plus és una de les darreres realitzacions de l’entitat, juntament amb la remodelació de la sala de reunions Arbequina aprofitant una primitiva nau dedicada a l’emmagatzematge d’olives pre-molta.

En l’actualitat, està en marxa un projecte conjunt amb l’Ajuntament per convertir l’antic molí d’oli de la cooperativa en l’Espai César Martinell (nom de l’arquitecte de la cooperativa l’any 1919). És un espai que treballa com a oficina de turisme, on es rep al visitant, hi ha un espai de tasts i maridatges, d’audiovisuals i l’agrobotiga. S’ofereix l’experiència de tastar l’oli de la cooperativa d’Arbeca amb diferents maridatges, xocolates, productes artesans… Es combinen els tastos amb diferents activitats: visites a l’antic molí d’oli de Cal Argilés, al nucli antic i al Castell, visites a la fortalesa ibera els Vilars d’Arbeca i també a la col·lecció Temps de Guerra. Es van iniciar les experiències dels tastos fa uns anys, i cada vegada tenen més èxit, doblant la seva demanda cada any.

També s’han començat a convidar a alguns dels responsables dels productes que s’ofereixen a la botiga; sempre productes de proximitat i de petit productor. Hi dediquen diferents dies a portar aquests productors, perquè deixin degustar els seus productes sempre maridats amb l’oli de la cooperativa d’Arbeca als visitants.

En aquestes experiències el visitant pot descobrir la història de la cooperativa a través del paladar, una manera de vendre el territori i els productes de qualitat de les nostres contrades.

 

Quina visió de futur teniu?

La filosofia de la cooperativa d’Arbeca és mirar cap al futur i el futur és creure en la marca “OLI D’ARBECA”, creure en la qualitat i vendre al consumidor la història que s’amaga darrere d’aquest producte tan apreciat com és l’oli i tot el seu procés. Tenir cura dels arbres, feina molt minuciosa dels pagesos, lluitar contra el fred, la calor, les gelades, l’esporga i la minuciosa collita de l’oliva fresca, portada al molí cada dia, comporta extreure un suc de primera qualitat i un acabat de la molta, l’envasat i l’etiquetatge perfectes. Un producte al preu que es mereix, l’or líquid de les Garrigues.

Arbeca té l’avantatge de ser el bressol de les olives arbequines i aquest el proper 2019, la cooperativa celebrarà a través de diferents activitats el seu primer centenari.

 

Aquesta entrada va ser publicada per la DOP Les Garrigues.