MIRADES. Passat, present i futur de la Cooperativa de Vinaixa

Cooperativa de Vinaixa

Pl. dels Arbres, 3 · 25440 · Vinaixa · Lleida · +34 973 17 53 09 · www.cooperativadevinaixa.cat

Data de fundació: 1920

Núm. de socis: 340

Nom de la presidenta: Teresa Gallart Soberana

Què destaqueu dels vostres inicis com a cooperativa?

Vinaixa ha estat i és un poble essencialment cooperativista. En principi existien dos molins particulars, més tard es formaren dos sindicats agrícoles i en aparèixer el moviment social fundacional de cooperatives en van néixer dues que als pocs anys, després de  la guerra civil, es van fusionar en una sola, l’actual. Des de llavors fins a diu d’avui, amb els diferents presidents acompanyats per les respectives Juntes Rectores l’han convertit en l’entitat que ara representem, una cooperativa modesta que assessora i gestiona les necessitats dels socis, alhora que dóna sortida als productes que la terra ens ofereix any rere any.

El producte principal és l’oli d’arbequina verge extra que la cooperativa elabora a partir de les olives que els socis hi aporten. També, en molta menys quantitat, gestiona les ametlles i el raïm que els socis produeixen.

Què destaqueu ara en l’actualitat?

El producte estrella de la Cooperativa de Vinaixa és l’oli. De gran qualitat i volgut per molts i molts clients d’arreu de Catalunya i de fora, que cada any l’adquireixen amb gran entusiasme.

Col·laborem en l’organització de la Fira de l’Oli i la Pedra junt amb l’Ajuntament per donar a conèixer els dos productes més valuosos del nostre poble: l’oli i la pedra. Cada any celebrem la fira l’últim diumenge de març i aprofitem per fer extensiva la invitació a tots els lectors de Mirades.

Valorem l’esforç que hem realitzat a la la botiga que, juntament amb altres cooperatives de la comarca, hem posat a Barcelona, al Mercat de la Concepció, on es pot adquirir, a part d’altres productes del camp, el nostre oli.

També hem hagut de posar-nos al dia en l’aspecte informàtic, tecnològic i agrícola, ja que estem de ple en la producció integrada i aquest any hem entrat en l’ecològica.

Quina visió de futur teniu?

En primer lloc, mantenir l’altíssima qualitat del nostre oli i, com diu la tòpica frase “el futur no el sap ningú”, seguir els passos i les idees positives dels que ens precediren, una Junta Rectora que vetlla i procura fer les actuacions de cara a aquest futur que si bé no el coneixem, intuïm que no serà fàcil. Volem estar preparats col·laborant i essent actors en totes les iniciatives que sorgeixen i que considerem positives per a la nostra cooperativa.

Aquesta entrada va ser publicada per la DOP Les Garrigues.