MIRADES. Passat, present i futur de la Cooperativa Agrícola d’El Soleràs

Cooperativa Agrícola d’El Soleràs, SCCL

Ctra. de Bellpuig, 5 25163 · El Soleràs · Lleida · +34 973 13 32 34 · www.coopelsoleras.es

Data de fundació: Els primers estatuts daten del 1918 amb el nom “Sindicato Agrícola de El Soleràs”

Núm. de socis: 202

Nom del president: Sergi Seró Tomàs

Què destaqueu dels vostres inicis com a cooperativa?

L’actual edifici i seu social van ser inaugurats el 1920, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, “deixeble de Gaudí”. Es va poder fer amb la contribució de tots els socis, ja fos econòmicament o amb el seu treball; entre tots van tirar endavant un projecte molt ambiciós com era la construcció d’aquesta gran cooperativa, amb els pocs mitjans de què disposaven. Però van tenir perseverança i insistència en aconseguir el seu objectiu d’aglutinar els productors dels 8 molins del poble en un de sol, i arribar a ser un referent a la comarca.

La Cooperativa ha passat per moltes dificultats al llarg dels anys, constava de diferents seccions com la secció de crèdit, amb un volum molt important per la cooperativa, la de consum, la d’adobs i fitosanitaris, gasoil, ametlles i, la més important, la de l’oli que aglutina el 90% del volum de la cooperativa. Actualment s’ha bancaritzat la secció de crèdit per continuar oferint un servei més professional als nostres socis i la de consum s’ha donat en arrendament, cosa que permet donar un bon servei a tot el poble, perquè actualment és l’única botiga.

Després d’enfrontaments polítics interns que van causar la sortida d’un determinat nombre de socis i la conseqüent reducció de producció, la cooperativa ha unit esforços dels socis que es van quedar. S’ha format un projecte que encara el futur amb esperança, il·lusió i constància, per continuar la feina feta pels nostres avantpassats, i tirar endavant el seu projecte donant a conèixer el nostre oli arreu, prestant un bon servei a tots els socis i a altres cooperatives que confien amb nosaltres per molturar les seves olives.

Què destaqueu ara en l’actualitat?

Des de fa tres anys tenim al mercat una línia d’oli ecològic que ha augmentat el nostre ventall de productes, juntament amb l’oli convencional. També hem incorporat una sèrie de productes elaborats amb el nostre oli d’oliva arbequina verge extra, com és l’excel·lent melmelada d’oli, la xocolata d’oli, l’olivada i les olives arbequines. En la línia de cosmètics hem creat la crema de mans i no descartem incloure nous productes, veient la bona acceptació que han tingut entre els nostres clients.

Quina visió de futur teniu?

El futur creiem que hauria de passar perquè els nostres fills poguessin continuar fent de pagesos i confiessin en la cooperativa, la qual esperem impulsar amb les previsions dels nous regs a la zona, millorant cada dia les instal·lacions de la cooperativa i el conseqüent increment de la producció, sense deixar de banda la qualitat que ens caracteritza i que està avalada per la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues.

Aquesta entrada va ser publicada per la DOP Les Garrigues.