Caragols a la llauna

Caragols a la llauna o a la planxa fets a la cuina de casa o a la que cuinis a l’estiu.

Per fer uns bons caragols a la llauna no cal fer una barbacoa a l’exterior, ara que fa molta calor, només necessites uns bons caragols bovers de confiança i un bon oli d’oliva verge extra amb DOP Les Garrigues.

Elaboració:

En primer lloc, cal triar els caragols un per un i netejar-los molt bé. El millor lloc per guardar els caragols en aquest temps d’estiu és la nevera, on estan com si hivernessin; si els netegeu amb aigua tèbia els enganyareu i començaran a banyejar molt més ràpid.

Us farà falta una planxa de fondo lliç que pugui anar a la inducció, en el cas de vitroceràmica pot ser una llauna per a caragols normal.

Cal posar sal al fons i que quedi ben nevadet.

Poseu els caragols de cap per amunt; amb el que es tarda a posar-los tots, no tenen gaire temps d’escapar-se, però ells ho proven i es giren; en aquest cas, cal tornar-los a col·locar. Un cop estiguin apunt, heu d’afegir-hi la sal i el pebre al gust de cadascú. Recordeu que els caragols per estar bons han de tenir una mica d’alegria i no estar insípids. Un cop tenen la sal i el pebre, ja no es tornen a intentar escapar.

Afegiu-hi un bon raig d’oli d’oliva verge extra amb DOP Les Garrigues. L’oli als caragols a la llauna ha d’ésser generós sense que quedin inundats. Cal posar-los a coure a foc mig, mirant que l’escalfor arribi a tot arreu per igual.

Mentre es cuina els caragols cal fer l’allioli, a mi no em surt gaire bé a mà, per tant, el faig amb la batedora i és més ràpid.

Ingredients per a l’allioli:

  • 1 ou a temperatura ambient (si el teniu a la nevera cal treure’l quan comenceu a netejar els caragols)
  • 1 gra d’all
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra amb DOP Les Garrigues

Elaboració:

No us deixeu enganyar pels que diuen que l’oli per l’allioli ha de tenir menys qualitat. La qualitat dels aliments és la que fa els plats bons al paladar.

Xafeu l’all o feu-lo a trossos petits, poseu-lo primer, després l’ou sencer, la sal i finalment l’oli, manteniu la batedora quieta i a tota potència al fons del got, un cop comenci a pujar la salsa, aneu amunt i avall amb la batedora tres o quatre vegades però sense que surti del got i ja està fet l’allioli.

Un cop veieu que els caragols estant fets, poseu una pica d’all i julivert i… a menjar!

També els podeu començar a fer a primera hora, deixant-los mig cuits i acabant la cocció cinc minuts abans de l’hora de dinar, així ho fan els que en preparen grans quantitats per barbacoes populars.

BON PROFIT!

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Aquesta entrada va ser publicada per la DOP Les Garrigues.